När jag lagade de bakade auberginehalvorna med mozzarella förra söndagen hade jag egentligen kunnat äta dem med bara en sallad till, men eftersom min pojkvän inte älskar aubergine lika mycket som jag lade jag till ugnsrostade grönsaker (paprika, zucchini och potatis) och svängde ihop kyckling i en krämig sås med vitt vin, tomat, grädde och provensalska kryddor. Inget märkvärdigt egentligen men det blev himla gott! Och smakerna passade sådär perfekt till den tomatiga auberginen som jag tänkt – hurra!
Gräddiga kycklinglår med vitt vin, tomat och provensalska kryddor, 2 portioner
4 kycklinglår (med skinn), sköljda och putsade
smör och olja till stekning
1/2 -1 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk soja
1/4 buljongtärning kyckling
1 tsk provensalska örter
salt och peppar
Stek kycklinglåren med skinnsidan nedåt på medel-hög värme i smör och olja tills de fått fin färg (ca 5 minuter), vänd kycklingbitarna om och stek lika länge på andra sidan. Salta och peppra väl. Häll i vinet och sänk värmen till medel-låg. Häll i grädde, tomatpuré, soja och smula i buljongtärning. Låt såsen tjockna under omrörning, vänd på kycklingen då och då tills fullt tillagad (kolla med en kniv så att klar köttsaft rinner ut). Smaka av med provensalska örter, salt och peppar. Om såsen blir för tjock så späd med lite mer grädde, sänk värmen och justera smakerna.