Något jag verkligen önskar är att bo närmare en bra fiskaffär. Som det ser ut nu får jag verkligen tänka till i förväg om jag vill köpa t ex musslor. Vilket såklart gör att det inte blir av lika ofta som jag hade velat.
Men de där dagarna när jag tar mig till fiskbutiken och får tag i ett nät med stora fina musslor, då gillar jag att laga klassiska Moules Marinère. Ibland har jag gjort varianter med sherry, men detta klassiska recept är nog ändå min favorit. Trodde faktiskt inte att jag bloggat om det tidigare, men det hade jag visst, men Raymond Blanc’s version. Detta är mitt egna recept.
Om musslorna är till varmrätt brukar jag servera potatistärningar i min Moules Marinère och bröd till. Inte så klassiskt men det blir jättegott och matigare.
Klassiska Moules Marinère, 2 portioner
1 kg färska musslor
2 små shalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör + 1 msk olja
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
(3 fasta potatisar, skalade och tärnade)
hackad persilja till servering
Skölj musslorna och borsta bort gruset. Dra skägget av dem (detta kräver starka nypor) och släng de musslor som har trasigt skal eller inte stänger sig.
Värm en stor kastrull på mellanvärme. Häll i smör och olja och stek lök och vitlök i några minuter utan att de tar färg. Häll i vinet och låt det bubbla någon minut. Häll sedan i grädden och blanda. Lägg i musslorna och koka under lock några minuter tills musslorna öppnat sig. Smaka av spadet med salt och peppar, strö över hackad persilja och servera med gott bröd.
Om du vill göra rätten matigare med potatis, så koka den tärnade potatisen i vatten tills den mjuknat, häll av vattnet och lägg i potatisen bland musslorna innan servering.