Victoria sponge

I onsdags var det dags igen för månadens kakor till jobbet. Vi har flyttat dem till en dag mitt i veckan nu, eftersom vi äter lunch tillsammans på fredagar och det blir lite mycket med både lagad lunch och kakor en fredag i månaden.

Så nu i onsdags försvann kakorna fortare än kvickt. Undrar om någon skippade lunchen…?

Först ut är en repris som tål att tjatas om; engelsmännens vanligaste kaka – Victoria sponge. Det är en smörig sockerkaka delad på mitten och fylld med jordgubbssylt och vispgrädde. Jag ville göra min ännu lite festligare och hade också skivade färska jordgubbar som fyllning.

Jag gjorde en och en halv sats av det här receptet (som från början är Delias) eftersom jag ville ha en lite högre kaka. Den är enkel att göra, men glänta inte på ugnsluckan förrän efter en halvtimme så kakan inte sjunker ihop. Jag tycker att det är lättast att göra en sockerkaka och dela den på mitten med en sågtandad brödkniv, men vill ni slippa det momentet så fördela bara smeten mellan två jämnstora kakformar.

Victoria sponge, 10 bitar

260 g vetemjöl, siktat

260 g socker

260 g mjukt smör

5 ägg

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljessens eller -pulver

Fyllning:

200 g jordgubbssylt

2 dl vispgrädde

150 g skivade jordgubbar

Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med elvisp. Häll smeten i en eller två (jämnstora) springformar, smorda och med en rundel bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader ca 35-40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt svalna helt. Om du bakade en kaka så dela den på mitten.

Lägg den undre botten på ett tårtfat och bred på jordgubbssylten i ett jämnt lager. Lägg på jordgubbsskivorna. Bred grädde ovanpå och lägg på den övre bottnen. Dekorera med några färska jordgubbar och pudra över socker.

Annonser

20 thoughts on “Victoria sponge

    1. Detta är en traditionell sponge (kan det bli mer trad än Delia?!), de är lite smörigare och fastare än våra (iaf de jag kallar svenska)

  1. Åh, så god den ser ut! Gillar verkligen iden med månadens kakor! På mitt jobb finns det kakor i fikarummet var och varannan dag, men det handlar alltid om tråkiga sådana från Sainsbury’s (eller Waitrose om man har lite tur). Mer hembakat för folket!

  2. Pingback: Victoria sponge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s