Recept: Langos

IMG_8521.JPG

Langos, denna Malmöfestivalsklassiker, lagade jag för första gången på närmare tio år nu i julas. Eftersom jag vanligtvis missar Malmöfestivalen får jag inte längre min årliga fix (och eftersom jag heller inte hänger så mycket på västkusten på somrarna där man kan köpa dem i kiosker som nattamat – hur grymt är inte det?!), så var det lika bra att laga dem själv.

IMG_8524.JPG

Och det är ju inte alls speciellt svårt. Man behöver kokt kall potatis, så den är det bäst att koka dagen innan eller tidigare samma dag, men i övrigt är det en enkel vetedeg som man sedan kavlar ut i bitar och friterar.

Sen är det bara att ösa på vilka toppingar man vill. Vi penslade langosen med smält vitlökssmör och lassade sedan på smetana, räkor, hackad rödlök och stenbitsrom.

IMG_8532.JPG

Langos, ca 8 st (minst 4 portioner)

Anpassat efter Jennys Matblogg recept.

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 tsk salt

1 medelstor kokt kall potatis, pressad

ca 7 dl vetemjöl

1 l rapsolja eller annan neutral olja till fritering 

Tillbehör:

50 g smält smör + 1 liten pressad vitlöksklyfta

3 dl smetana eller gräddfil/creme fraiche 

1 stor rödlök, finhackad

4-5 dl skalade räkor 

1 burk röd eller svart stenbitsrom

Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, pressad potatis och mjöl. Arbeta till en slät, ganska lös, deg. Täck över degen och låt jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i åtta delar och kavla ut dem (lägg till mjöl om det behövs). Låt dem jäsa igen, på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10-15 minuter.

Häll upp olja i en kastrull och värm på den till 180C (eller testa med en bit bröd – när det blir gyllenbrunt är oljan lagom varm). Fritera sedan bröden tills gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper. Pensla på vitlökssmör och toppa med alla godsaker. Ätes varma! 

Lämna en kommentar