Recept: bästa ost- och baconpajen!

IMG_0147.jpg

Någon mer som gillar paj?! Jag fick en gång på ett sommarjobb världens bästa pajdegsrecept som jag fortfarande använder mig av, men inspirerad av den brittiska pajkulturen så bjuder jag nu på en ännu godare version av min favoritpaj – en festversion kan man säga!

IMG_0135.jpg

IMG_0161.jpg

Jag bjöd vänner på den som sen lunch/matig fika i somras och både stora och små gillade den! Två tummar upp från en sexåring är ett riktigt bra betyg!!

Lite om den brittiska pajkulturen. Det finns pies som är en ganska såsig gryta toppad med ett lock av smördeg. Sen finns det quiches, det vi kallar paj i Sverige, och ibland görs dem med smördeg istället för pajdeg och det är såklart riktigt gott om pajen i övrigt också är god, så det var det jag testade här. En bra hybrid helt enkelt! Och himla god!

IMG_0171.jpg

Quiche Lorraine med smördeg, 4 portioner

1 rulle färdig smördeg (med smör i!)

1/2 gul lök, finhackad

300 g rökt och lufttorkat bacon (så bra bacon som möjligt)

smör och olja till stekning

1,5 dl riven ost (jag använde Monterey Jack)

1/2 bunte persilja, hackad

1 bunte gräslök, finklippt

3 dl grädde

3 ägg + 1/2 som blev över vid degen

vitpeppar (salt behövs ej)

Rulla ut smördegen och klä en pajform. Picka hål med gaffel i bottnen. Förgrädda i 180C ca 10 minuter.

Stek löken mjuk på medelvärme. Häll över i en bunke. Dela baconet i små bitar och stek tills det är krispigt. Låt rinna av på hushållspapper om det behövs. Lägg det sedan i samma bunke  som löken. Blanda i osten, äggen, grädden och till sist örterna och peppar. Häll i pajformen. Grädda ca 35 minuter i 180 C eller tills fyllningen stelnat och ytan blivit gyllenbrun. Ät varm, kall eller ljummen, gärna med en god sallad till. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s