Igår skrev Gitto ett fantastiskt bra inlägg om hållbarhet för mat och om att ta tillvara rester, som jag tycker alla ska läsa. Och detta inlägg fortsätter på samma tema.
Detta är nämligen i alla högsta grad en resträtt. Gnocchisarna gjorde jag för någon vecka sedan, blancherade och frös in. Upptinade behövde de bara en runda i stekpannan tillsammans med smör, salt och peppar för att bli härligt krispiga på utsidan. Innan de åkte ner i stekpannan hade jag finhackat och stekt sidfläsk knaprigt, som jag fick över när jag gjorde Tartifletten (även det bodde i frysen ett tag). Och slutligen några nävar ruccola som behövdes äta upp och ett generöst regn av finriven pecorino.
Slutresultatet blev en riktigt god tallrik mat som inte alls känns som tråkiga rester. Faktum är att jag tycker att knaperstekt gnocchi är snäppet bättre än nygjord, och det är ren och skär tillfredställelse för mig att laga något gott av det jag har i kyl, frys och skåp. Jag verkligen avskyr att kasta mat, och gör det väldigt sällan. Jag utgår alltid från vad jag har hemma som behöver användas upp när jag planerar vad jag ska äta, och jag fryser allt som går att frysa.
Allt bröd förvaras i frysen, liksom dagsgammalt bröd som jag kör till smulor i matberedaren innan jag fryser det, det är bara att fylla på den påsen/burken efter hand. Slattar av tomatsås fryses in, liksom en bit hårdost om jag ska på semester och vet att den inte kommer att vara fräsch när jag kommer tillbaka. Kakor går utmärkt att frysa och så samlar jag kycklingskrov tills jag har tillräckligt för att göra buljong. Om jag inte använder upp all buljongen fryses den med.
Ni ser ju, frysen är er bästa vän! Jag har själv skrivit ett inlägg om hur man får maten att räcka längre, som ni hittar här.
Krispig gnocchi med sidfläsk, ruccola och pecorino, 1-2 portion
1/2 sats överbliven gnocchi
100-125 g sidfläsk eller bacon, hackat
en rejäl klick smör
salt, peppar
1-2 nävar ruccola
finriven pecorino till servering
Stek fläsket krispigt på medelvärme i en stekpanna. För över fläskbitarna till en tallrik. Tillsätt smöret till fettet i pannan och stek gnocchisarna krispiga. Lägg tillbaka fläsket och rör ned ruccolan så den mjuknar. Salta och peppra. Lägg upp på tallrik och strö över finriven pecorino.
Du är ett föredöme, Hanna! Jag tillagar gärna gnocchi så direkt från början – jag fräser den gärna knaprig och serverar med bacon och grönsaker. Och så blir det sällan rester. Har ju en karl som stoppar ner allt som blir över i matlåda. Det är bra grejer det också!
Haha, tack Lotta! Det är perfekt med matlådor. Jag brukar ofta äta upp mina rester av ditt och datt som lunch på jobbet.
Hear, hear! Inte mycket kastas här heller, det blir så otroligt sällan rester efter våra middagar, vi gör bara så mycket som vi äter oftast. Men andra rester är vi ganska bra att ta tillvara på, och det som inte blir uppätet går i bruna påsen och blir till bussbränsle.
Vi tänkte faktiskt fräsa på våra gnocchisar på fredag, något vi inte gjort tidigare så det låter ju lovande att det smakar ännu bättre:)
Så bra att ni kan återvinna mat i Ystad! Men såklart ännu bättre att det inte blir något över… 😉
Hoppas ni också gillar gnocchisarna knapriga! Kram
Oops, jag får nog lära av dig. Är ganska dålig på det mesta du skriver. Bot och bättring får det bli känner jag.
Maten ser superdupergod ut!
Kram kram
Tror det är ett tänk man bara behöver komma in i, förr var jag inte så duktig på det heller. Kram